JaponSké Meny

17. května 2012 v 7:31 | Kandee9 |  Japonské meny

brown color j letterbrown color a letterbrown color p letterbrown color o letterbrown color n letterbrown color s letterbrown color k letterbrown color e letter

brown color m letterbrown color n letterbrown color y letter


Miso-shilu je lehká polévka ze sójových bobů. Hůlkami se z misky vybírají kousky ryb nebo zeleniny a vývar se vypije.
Fugu je druh ryby, která obsahuje žlázu se smrtícím jedem. Špatně připravená může i zabít, ale její pojídání je pro japonce napínavé. Gyoza je v páře vařené těstíčko s náplní masa nebo zeleniny.
Katsu-don je smažené vepřové maso nakrájené na nudličky, které se servíruje s pečenou cibulí a vejcem na velké misce rýže.
Koroke jsou dva "karbanátky", jeden plněný bramborovou kaší s osmaženou cibulkou, a druhý je s krabím masem .
Udon nebo soba jsou druhy nudlí, které se připravují mnoha způsoby. Lze je vařit v polévce nebo smažit v sójové omáčce. Podávají se teplé i studené.
Sushi je kopeček rýže ochucené rýžovým octem, na kterém je kousek čerstvé syrové ryby a trochu wasabi, křenové pasty. Sushi se podává i s mořskými plody, dušeným úhořem nebo okurkou zabalené v mořské řase.
Go-ham je vařená rýže. Nikdy nesmíte polévat rýži tmavou omáčkou, pokud v ní nebyla přímo servírována. Rýže je podávána jako poslední chod a často je brána i jako zákusek.
Čawan muši je vaječný krém.
Ankoje sladká pasta z bobů. Je to jeden z mála sladkých japonských pokrmů. Používá se i jako náplň do housek nebo jen jako zákusek. Pro osvěžení chuti mezi sousty pojídají Japonci nakládaný zázvor.






Hůlky



  1. Uchopte jednu hůlku a stiskněte ji mezi dlaní a kořenem palce. Prsteník použijte jako druhý opěrný bod. Hůlka by nyní měla být ve velice stabilní poloze.
  2. Druhou hůlku uchopte jako tužku za použití konečků palce, ukazováku a prostředníku.
  3. Pohybujte s horní hůlkou nahoru a dolů. Až tento pohyb zvládnete, budete si moci nabrat i jídlo velkých rozměrů.
  4. S dostatkem praxe budete moci hůlky používat se stejnou přesností jako pinzetu.

Čeho se vyvarovat

Jak vidíte, základy se dají zvládnout velice rychle. Těm, kterým předpisové držení hůlek nebude vyhovovat, dám jednu radu: Než se trápit s rukou v křeči, je lepší lehce pozměnit úchop tak, aby se vám jedlo pohodlně. V každém případě se ovšem musíte některých pohybů a způsobů použití vyvarovat.
  • Nikdy s hůlkami nemávejte, neklepejte s nimi do stolu, používejte je výhradně k účelu, ke kterému jsou určeny - k nabírání jídla.
  • Hůlky se bezpodmínečně drží v jedné ruce, upřednostňuje se pravá (leváci mají smůlu, jako vždy).
  • Nezapichujte hůlky do jídla (to se dělá pouze u obětního jídla na pohřbech).
  • Nejprve si rozmyslete, co hůlkami naberete, když tak učiníte, jídlo už nevracejte.
  • Nepleťte si hůlky s vidličkou, jídlo se na ně nenapichuje.
  • Když už musíte hůlky odložit, tak jedině do vaší misky či talíře. Špičky hůlek musí ležet vždy uvnitř.
  • Poté, co hůlky použijete, lze k nabírání jídla ze společného talíře použít jejich opačný konec. V Korei byste s tím moc nepochodili, tam by to považovali za nehygienické.
  • Nikdy nepřebírejte hůlkami jídlo z talíře, misky či hůlek někoho jiného. Tak se předávají pouze kosti na japonských pohřbech (součást tradice).
Najíst se hůlkami není s dostatečným tréninkem nic složitého. Je však nutné si všechny zásady jejich správného pouźívání vrýt do paměti. Jinak se může stát, že způsobíte společenské faux pas v tu nejméně vhodnou chvíli.






Onigiri (お握り), známé též jako Omusubi (おむすび), je japonské jídlo konzumované hlavně jako svačina nebo rychlé občerstvení. Jde o vařenou rýži zformovanou obvykle do tvaru koule nebo trojúhelníka a zabalenou do listu nori. Tradičně bývá plněné nakládanými švestkami (umeboši), nasoleným lososem, kacuobuši nebo jinými slanými či kyselými ingrediencemi. Přidáním octa do rýže na onigiri se získává základní surovina pro další jídlo - suši. Ocet nebo nakládané suroviny slouží ke konzervaci rýže. Vzhledem k tomu, že onigiri je jedno z nejznámějších a nejoblíbenějších japonských jídel, je možné ho tam koupit ve většině obchodů s potravinami a to v mnoha příchutích. Ručně vyráběné rýžové koule je možné sehnat ve specializovaných obchodech nazývaných Onigiri-ja.







Kuřecí ramen-recept

Kuřecí ramen
Suroviny pro jednu porci:
• 750 ml kuřecího vývaru
• 2 lžíce rostlinného oleje (nejlépe pozemnicový)
• 1 1/2 pórku, nakrájený
• 1 mrkev, nakrájená
• 2 cm oddenku zázvoru, oloupaného a nasekaného
• 2 stroužky česneku, rozmačkané
• 2 lžíce sójové omáčky
• 160 g kudrnatých nudlí
• 1 větší kuřecí prsíčko
• 6 plodnic hlívy ústřičné, vcelku
• 2 vajíčka, uvařená natvrdo
• 1 jarní cibulka, na plátky
• sůl a pepř podle chuti (já však doporučuji nesolit vůbec, sójová omáčka je slaná až až)
pozn: jde o pokrm skutečně sytý, porce ze surovin pro 4 osoby v klídku stačí pro pět strávníků
Postup přípravy :
Příprava vývaru:
Postavíme hrnec na střední plamen hořáku, přidáme olej a vsypeme nakrájený pórek. Jen krátce osmahneme, přidáme mrkev, rozdrcený česnek, zázvor a vše osmahneme za dobu asi 2 až 3 minuty. Přilijeme kuřecí vývar, sójovou omáčku a ochutíme solí a pepřem. Kapalinu uvedeme do varu a ponecháme ji vařit 15 až 20 minut. Pak vývar scedíme do jiného hrnce, který pak postavíme na plamen a vývar uvedeme k varu.
• Uvaření kuřecího masa a plodnic hlívy ústřičné:
Kuřecí prsíčky vcelku ponoříme s celými plodnicemi hlívy do vařícího vývaru, jehož teplotu udržujeme na mírném plameni těsně pod bodem varu po dobu přibližně 7 minut. Kdybychom vařili kuřecí maso pří vyšší teplotě bylo by nakonec suché, ale při kontrolovaném ohřevu kapaliny zůstane nadále šťavnaté. Pomocí děrované vařečky maso i houby vyjmeme a uložíme stranou.
• Uvaření nudlí:
Nudle vložíme do teplého vývaru a zesílením plamene uvedeme do varu. Nudle vaříme jen asi 3 minuty.
• Úprava kuřecího masa a vejce k podávání:
Uvařená kuřecí prsíčka nakrájíme na tenké plátky; oloupaná vejce uvařená natvrdo rozpůlíme.
Podávání polévky:
Nudle vybereme a přendáme do misek na polévku (talíře) a naběračkou přelijeme vývarem. Na jednu stranu vložíme houby s polovinou vejce natvrdo, na druhou stranu úhledně poskládáme plátky kuřecího masa. Nakonec vše posypeme jarní cibulkou. Pokud je nutné přilijeme ještě trochu vývaru a neseme rychle na stůl, kde se již všichni náramně těší na naši originální japonskou polévku



"ramen". Ale pozor, jen jako večeři, ramen je čistě večerní pokrm.
Itadakimasu! (Dobrou chuť!)

Instantní ramen

Jedná se prakticky o suché přísady na ramen prodávané v kelímcích, které pouze zalejete horkou vodou a můžete podávat (připomíná mi to naše čínský polívky, ale instatní ramen je bohatší na suroviny) Jejich výhoda je snadná příprava a to, že si je můžete vzít kdykoliv s sebou. Nevýhodou je velké množství solí a různých konzervantů, které v sušených potravinách bývají hojně zastoupeny. I přesto průměrný Japonec za rok sní kolem 40 kelímků těchto ramen.


Co je vlastně sake?

V překladech do češtiny se běžně tvrdí, že sake je rýžové víno. Postup jeho výroby však je až na destilaci hodně podobný přípravě destilátů nebo výrobě piva. Základem pro výrobu sake je speciální druh rýže s vysokým obsahem škrobu. Po uvaření se studená smíchá s kvasinkami a sporami houby kódži (Aspergillus oryzae), které dávají konečnému nápoji charakteristickou chuť. Hlavně ale dokážou přeměnit škrob na cukr, na němž si poté smlsnou kvasinky a přetvoří ho na alkohol. Po dvaceti dnech kvašení se obsah kvasných kádí vylisuje a několikanásobně přefiltruje a po pasterizaci se stáčí do lahví. To už má klasických 15 - 16 % alkoholu. Postupuje se podle výrobních postupů pocházejících ze 17. století, které dodnes výrobci dodržují. Mezi tradiční výrobce patří i firma Gekkeikan Sake, která byla založena v roce 1637 ve Fushimi nedaleko Kjóta. Dnes sake exportuje do 80 zemí světa včetně České republiky a postavila velký závod v Kaliforni i.
Pravé sake by po ochutnání mělo vyvolat pět základních pocitů: sladký, kyselý, řízný, hořký a svíravý. Nezraje v lahvi k dokonalosti jako víno, ale mělo by se vypít do jednoho roku a musí být uchováváno v chladu a temnu. Kdo ho dostane poprvé nalité v malém porcelánovém kalíšku, bude překvapen, že se podává teplé asi 50 stupňů, což je klasický servis. Dnes už ale můžete dostat sake také studené, dokonce i s kostkami ledu, nebo jako koktejl s různými ingrediencemi.

 

2 lidé ohodnotili tento článek.

Komentáře

1 Monika Monika | Web | 17. května 2012 v 19:59 | Reagovat

Máš pěkný blog :)

2 kandee9 kandee9 | 17. května 2012 v 22:19 | Reagovat

jéé děkuju :)

3 saša saša | 2. června 2012 v 23:17 | Reagovat

máš hezký blog :)) já mám ráda sushi a chtěla bych někdy ochutnat onigiri :D

4 kandee9 kandee9 | Web | 3. června 2012 v 9:17 | Reagovat

Já jsem už podobné onigiri měla, prostě jsem si dala uvařit jasmínovou rýži, z obyčejné rýže ti to nepůjde a uplácala jsem si z toho malou kouli,docela sranda :)

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama